Братство

otac-teofil-2

Јеромонах Теофил (у свијету Жељко Димитрић)

Рођен је у Бањој Луци, од оца Ненада и мајке Јадранке рођ. Иванковић. Основну школу је завршио у родном мјесту, а богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу. По завршетку богословије уписује Богословски институт у Београду, да би по одслушаним семестрима био послан у Духовну Академију Светог Јована богослова у Санкт Петербург. Духовну Академију је завршио са одличним успјехом одбранивши на руском језику каднидатску дисертацију на тему Живот покрајинских цркава послије укидања Пећке патријаршије 1766, њихово уједињење и обнова Патријаршије 1920.

По повратку у домовину, а до ступања у монаштво био је секретар Епископа бихаћко-петровачког, предавао вјеронауку у Босанском Петровцу и радио у једној руској компанији.
Уочи празника Ваведења Пресвете Богородице 2010. године замонашен је у манастиру Ступље руком Његовог Преосвештенства Господина Јефрема Епископа бањалучког.

Сутрадан на сам празник Ваведења рукоположен је у чин јерођакона, а на дан успомене Светог Николаја мирликијског 19. децембра исте године у чин јеромонаха руком Епископа Господина Јефрема.
По благослову епархијског Архијереја августа 2013. године прелази у манастир Осовицу, гдје одлуком Епископа врши дужност намјесника манастира.

 

 


 

dosijtej Монах Доситеј (Црнчевић)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

sestraМонахиња Јелена (Митрић)

из сестринства манастира Моштаница на послушању у манастиру Осовица